Hoe kan ik berekenen hoeveel geld ik met zonnepanelen bespaar?
Je hoort en leest steeds vaker dat zonnepanelen een prima manier zijn om je energiekosten te verlagen. Maar hoe zit het nou echt? Hoe kan ik zelf uitrekenen wat ik met zonnepanelen kan besparen?
Pak de energierekeningen van de afgelopen vijf jaar erbij en je zult waarschijnlijk schrikken van de kostenstijging. Dat heeft drie oorzaken. Om te beginnen zijn energiemaatschappijen vrij in het bepalen van hun tarieven. Door de marktwerking en prijsindexeringen zullen die steeds verder oplopen. Je kunt natuurlijk elk jaar van leverancier veranderen en een kleine korting opstrijken, maar veel win je daar uiteindelijk niet mee. Ook de belasting op stroom en gas stijgt voortdurend. Vooral gas wordt de komende jaren extra ontmoedigd met hogere tarieven. Maar de belangrijkste reden van je stijgende energienota, dat ben je zelf. We gebruiken steeds meer elektrische apparaten: extra tablets, smart watches, elektrische boilers, noem maar op. En je stroomverbruik zal komende jaren zeker niet minder worden. Tijd om in te grijpen dus.
Hoeveel kan ik besparen?
Dat is de vraag die Bram van de Venne, adviseur duurzame energie bij Zelfstroom, veruit het vaakst hoort op een dag. “Klanten vinden duurzaamheid belangrijk, willen daar ook hun steentje aan bijdragen, maar de eigen portemonnee staat bovenaan. Zeker nu er economische onzekerheid is, willen klanten hun maandlasten verlagen.” Hoe gaat Bram aan de slag met zo’n vraag? “De besparing hangt volledig af van jouw situatie, dus die probeer ik eerst in kaart te brengen. Wat is je stroomverbruik? Hoeveel wil je daarvan opwekken met zonnepanelen? Vervolgens gebruiken we software van het KNMI om de zoninstraling en schaduwval op jouw dak precies te bekijken. We kijken hoeveel panelen we kunnen plaatsen en berekenen de opwek.”
Koop of huur?
Na deze technische analyse heeft de klant de keuze om zonnepanelen te kopen of te huren. Maar hoe bepaal je wat voor jou interessant is? “De vraag die je jezelf moet stellen is of je het geld kunt en wilt uitgeven aan zonnepanelen. Houd je liever geld op de spaarrekening, dan kun je door te huren toch direct geld besparen.” Kun je uitleggen hoe dat werkt? “Ja, bij huur kopen wij de zonnepanelen die we vervolgens op jouw dak installeren. Jij huurt het systeem en betaalt ons een maandelijks huurbedrag. Dat bedrag staat voor de gehele huurperiode van 10 of 15 jaar vast. Al die tijd wek je stroom op, waardoor je bespaart op je energierekening. Die besparing is vaak hoger dan de huurkosten. Dat maakt het huren van zonnepanelen aantrekkelijk. Plus het feit dat je er tijdens de complete huurperiode geen omkijken naar hebt.”
Extra besparing
Nog een praktische vraag die Bram veel van klanten krijgt: moet je je huidige energieleverancier opzeggen? “Dat hoeft niet. Vaak heb je nog wel een beetje aanvullende stroom nodig en natuurlijk ook gas. Als extra service kunnen klanten bij ons zowel stroom als gas tegen inkooptarief afnemen. Zeker bij gas scheelt dat toch tussen de 8 en 10 cent per kuub. Daarmee kun je toch weer een extra besparing behalen. De overstap van energiemaatschappij regelen wij voor je.” Bram voorziet nog een besparing die vaak over het hoofd wordt gezien. “Omdat je ook met zonnepanelen aangesloten blijft op het elektriciteitsnet, profiteer je ook van de heffingskorting van je netbeheerder. Die korting is er om de gestegen energiebelasting te compenseren, daar heb je gewoon recht op. Dit jaar is dat toch een bedrag van 527 euro, 215 meer dan vorig jaar.”
Dé tip van Bram
Heeft hij tot slot nog een tip voor iedereen die zonne-energie overweegt maar toch nog twijfelt? “Ja, wie puur financieel kijkt, kan niet om zonnepanelen heen. Geld op de bank levert niets op. Met zonnepanelen haal je tussen de 17 en 24 procent rendement, het meest van alle duurzame maatregelen. Door nu voor zonne-energie te kiezen, verlaag je niet alleen je vaste lasten, je investeert ook in je eigen onafhankelijkheid door zelf je eigen energieleverancier te worden.”
Leer meer over de opbrengst van zonnepanelen of doe de dakcheck om te zien of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.