Hoe bereken ik of zonnepanelen voor mij voldoende rendement opleveren?
Zonnepanelen kunnen een interessante optie zijn om je energiekosten te verlagen. Maar geldt dat ook voor jou? En hoe kun je precies berekenen of zonnepanelen voor jouw woning voldoende rendement opleveren?
Steeds meer mensen verdiepen zich in zonne-energie en willen weten of en hoeveel ze ermee kunnen besparen. Dat is wat Luke Vrinds als adviseur duurzame energie bij Zelfstroom dagelijks merkt. “Klanten zijn steeds beter geïnformeerd omdat ze zelf al veel onderzoek doen naar zonnepanelen. Tegelijkertijd kom je online ook veel onjuiste informatie tegen. Bijvoorbeeld over de terugverdientijd en het rendement. Er is dus echt behoefte aan heldere info.”
Wanneer is het rendabel?
Om maar met het rendement te beginnen: hoe weet je nou of zonnepanelen voor jou verbruik voldoende kunnen opbrengen? Luke: “Ik hoor nog steeds vaak van klanten dat ze verwachten dat zonnepanelen alleen rendabel zijn, als ze daarmee hun volledige verbruik kunnen afdekken. Natuurlijk kijken we samen naar een optimaal systeem, waarmee de opbrengst het verbruik zo dicht mogelijk nadert. Alleen is een dak lang niet altijd ideaal. Je hebt te maken met schaduwval, dakkapellen, een schoorsteen. Toch kun je in de meeste gevallen makkelijk driekwart van het verbruik opwekken, waardoor het toch heel lucratief is. Sterker nog: ook al kun je maar een derde van je verbruik met zonnepanelen realiseren, dan is het al interessant.”
Wat is de terugverdientijd
Luke merkt ook dat er in de praktijk nogal wat misverstanden zijn over de terugverdientijd van zonnepanelen. “Je hoort veel verschillende waarden. Gemiddeld in Nederland heb je zonnepanelen in 6 tot 7,5 jaar terugverdiend. Dat is afhankelijk van de ligging van je dak, je verbruik. Met 6 panelen duurt het langer dan met 12 zonnepanelen. Heb je een dak op het zuiden met een gunstige helingshoek van 35 graden, dan heb je meer opbrengst dan met een dak op het oosten en 55 graden hellingshoek. Maar bij een gemiddeld systeem dat wij installeren kun je van die 6 a 7,5 jaar uitgaan.”
Hoe zit dat bij huur?
Bij huur is er uiteraard geen sprake van een terugverdientijd. Hoe weet je dan toch of het interessant voor jou interessant is om zonnepanelen te huren? “Ook bij huur stellen we een systeem op maat samen. Wij kopen de zonnepanelen en installeren die op jouw dak. Jij huurt het systeem en betaalt ons een maandelijks huurbedrag. Dat bedrag staat voor de gehele huurperiode van 10 of 15 jaar vast. Jij wekt al die tijd stroom op, waardoor je bespaart op je energierekening. Die besparing is vaak hoger dan de huurkosten, waardoor je direct bespaart op je energierekening.”
‘Had ik het maar eerder gedaan’
Wat zijn de reacties van klanten die hun elektriciteitsmeter zien teruglopen? “Meestal hoor je: ‘had ik dat maar eerder gedaan’. Eén klant zal ik nooit vergeten. In september 2018 informeerde hij bij mij naar zonnepanelen. Hij had een geschikt dak en ik stuurde hem een berekening voor 21 zonnepanelen. Toch was hij in eerste instantie niet overtuigd. Ik zei voor de grap: ‘we spreken elkaar vast over een jaar weer, als de energietarieven nog verder zijn gestegen’. Hij zei: als je gelijk hebt, bel ik je terug’. En inderdaad: in maart 2019 belde hij me op: ‘ik wil zo snel mogelijk panelen op het dak! Had ik het maar een half jaar geleden gedaan, dan had me dat veel geld gescheeld’.”
Dé tip van Luke
Als je nog twijfelt tussen huren of kopen, heeft Luke nog wel een goede tip voor je. “Vaak is het handig om naast zonnepanelen ook je woning te isoleren. Als je niet genoeg spaargeld hebt voor beide maatregelen, dan kun je ook overwegen om dat geld aan isoleren uit te geven, en tegelijkertijd zonnepanelen te huren. Zo kun je toch van beide maatregelen profiteren en zowel je stroom- als je gasverbruik flink verlagen.”
Leer meer over de opbrengst van zonnepanelen of doe de dakcheck om te zien of jouw dak geschikt is.