
Green Energy Day – 5 tips voor een duurzamer leven
Het is vandaag Green Energy Day: de dag waarop de duurzame energie voor dit jaar al op is. We produceren dit jaar slechts 12% van onze energie in Nederland op duurzame wijze. Dat kan natuurlijk beter. Bij Zelfstroom zijn we natuurlijk allemaal erg bewust van onze CO2-voetafdruk – maar natuurlijk is de één er meer mee bezig dan de ander. Daarom vroegen we onze collega’s: wat doe jij aan verduurzaming? Je leest hun tips in deze blog.
Tip 1. Eet minder vlees
Collega Danny eet sinds vorig jaar vegetarisch, en heeft er nog geen seconde spijt van gehad. “Na het zien van een documentaire over de vleesindustrie ging bij mij de knop om. Mijn weerstand tegen deze industrie en de liefde voor dieren maakte de verandering makkelijk. Als hele dikke bonus scheelt het gemiddeld per dag dat je geen vlees eet (uitgaande van een portie van 200 gram) ook nog eens 1 maand douchewater, 1kg CO2 en een maand werk – het omzetten van Co2 in zuurstof – voor een boom.”
“Daar bovenop komt de besparing van de fossiele brandstoffen die vliegtuigen gebruiken om de soja en andere grondstoffen voor het veevoer ten behoeve van de Nederlandse veeteelt in te vliegen. Inmiddels zijn vrienden en familie na het eten van een paar goede en verse vegetarische maaltijden ook overtuigd en eten zij de helft minder vlees dan voorheen. Het voelt goed om zo een bijdrage te kunnen leveren aan een lager energieverbruik en een mooiere en groenere wereld.”
Tip 2. Werk vaker thuis
Oké, dit is flauw, want momenteel hebben we weinig keus, maar door al dit thuiswerken zijn we wel gaan inzien dat het kán. En waarom zouden we niet, zodra alles weer terug bij het oude is, het thuiswerken gedeeltelijk in stand houden? Het scheelt in reistijd en -kosten, en natuurlijk de Co2-uitstoot van alle auto’s op de weg. Of zoals collega Christ het zegt: “Ik werk al bijna een heel jaar thuis en heb massa’s CO2 bespaard.” Het kantoor kan, en zál, waarschijnlijk steeds meer een ontmoetingsplek worden, in plaats van de standaard werklocatie. En dat is enorme boost voor een schonere lucht en minder filestress. Ook niet onbelangrijk.
Tip 3. Kook met seizoensgroenten (of groente uit eigen tuin)
Collega Inge is afgelopen zomer gestart met een eigen moestuintje. “Vorig jaar was nog geen groot succes, laten we het beginnersfouten noemen, maar al doende leert men. We gaan deze zomer een nieuwe poging wagen om groente en fruit uit eigen tuin te halen. In de verre toekomst hopen we zelfs een voedselbos te bouwen. Het zijn nog kleine dingen, maar ze worden ieder jaar groter.”
“Naast het eten van onze ‘eigen’ groenten, proberen we sinds kort ook te koken met seizoensgroenten. Ook dat scheelt enorm in CO2 – waarom zou je iets van ver halen als je hier zo’n goed en groot lokaal aanbod hebt? Daarnaast eten we thuis al een jaar geen vlees meer.” Iets minder gebruikelijk, maar wel zo leuk: “We hebben ook een wormenbak die al ons groenafval composteert. Die compost gooien we dan weer in de tuin – ook dat is recyclen.”
Tip 4. Koop tweedehands (of geen) kleding
Sinds collega Ellen twee dochters heeft, is ze zich steeds bewuster geworden van haar CO2-voetafdruk. “Het krijgen van kinderen zorgt helaas voor meer CO2 -uitstoot. We proberen dit zoveel mogelijk te beperken door alle baby- en kinderkleding tweedehands (of derdehands) te kopen. Wel hebben we geïnvesteerd in nieuwe, duurzaam geproduceerde wasbare bamboeluiers. De kleinste maat is dankzij marktplaats zelfs alweer naar een derde kindje gegaan! We wassen alles met ecologisch wasmiddel (en uiteraard op zonne-energie). Hopelijk helpen onze dochters later om Green Energy Day op 31 december te krijgen!”
Inge vult hierbij aan: “In 2019 kocht ik een heel jaar geen kleren en nu probeer ik kleding altijd tweedehands te kopen of bij duurzame kledingmerken.” Zeker een goede tip dus!
Tip 5. Voer kleine verbeteringen door in huis
Waar zonnepanelen een vrij grote aanpassing zijn aan huis, zijn er ook relatief kleine dingen die je thuis kunt doen om energie te besparen. Onze collega Eva kan zich inmiddels praktisch expert noemen op dit gebied. “Mijn eerste energiebespaartip is radiatorfolie. Je krijgt dit bij de bouwmarkt voor nog geen € 20. De folie reflecteert de straling van je radiator, waardoor alle warmte de kamer ingaat. Wij hebben voor de dunne variant gekozen die je heel makkelijk met het bijgeleverde magneetplakband aan de achterkant van je radiator plakt. Er is wel wat discussie over de beste methode: volgens sommigen is op de muur plakken in plaats van op de achterkant van de radiator effectiever. Uit esthetisch oogpunt hebben we voor nu voor de radiatoroptie gekozen. Was in een uurtje gepiept. Volgens Milieu Centraal levert radiatorfolie 10 m3 gasbesparing op (€ 8) per vierkante meter radiatorfolie, dus de investering heb je er zo uit.”
En Eva heeft nog een tip: “Zet je cv-ketel op 60 graden! De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Zie https://zetmop60.nl/.”
Met deze vijf tips kun je op een makkelijke manier veel Co2-uitstoot besparen. Wil je het grootschaliger aanpakken? Kijk dan hier of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.