Hoe zijn zonnepanelen van invloed op je energielabel?
Zonnepanelen verbeteren het energielabel van je huis. Wat moet je daarvoor doen en wat scheelt het?
Wat is het energielabel?
Het energielabel voor woningen geeft aan hoe energiezuinig je huis is. Zeer zuinige huizen hebben energielabel A++ (groen). Dat zijn meestal nieuwe woningen die met de modernste technieken en materialen zijn gebouwd. Het andere uiterste is energielabel G (rood). Deze woningen zijn zeer onzuinig. De meeste huizen hebben een energielabel tussen A en G in.
Het energielabel loopt van A++ t/m G, maar eigenlijk ligt er een getal aan ten grondslag: de Energie-Index (EI). Hieronder een overzicht van de EI-scores met bijbehorende energielabels:

Waarom is een energielabel belangrijk?
Eind februari 2015 hebben alle woningeigenaren een voorlopig energielabel ontvangen van de overheid. Het voorlopige label is gebaseerd op een aantal standaardkenmerken van de woning, zoals het bouwjaar en woningtype.
Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning energiezuinig of energie-onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Energiezuinige huizen wisselen dan ook vaker van eigenaar en leveren doorgaans meer op in de verkoop.
Energielabel berekenen: hoe werkt dat?
Het energielabel geeft een beeld van de energiezuinigheid van jouw woning. Hiervoor kijkt een expert naar ongeveer tien kenmerken. Enkele van die kenmerken zijn:
- type woning (vrijstaande woning, twee-onder-een-kapwoning, hoekwoning, tussenwoning, appartement / boven- of benedenwoning);
- bouwjaar woning
- woonoppervlakte;
- isolatie van de woning
- dubbel glas in ramen
- verwarmingssysteem;
- ventilatiesysteem;
- zonnepanelen (hoe meer, hoe beter!)
Wat is de invloed van zonnepanelen op het energielabel?
Door het plaatsen van zonnepanelen op je woning verlaag je de EnergieIndex en daarmee verbeter je dus ook je energielabel. Hoeveel de EnergieIndex zakt dankzij de zonnepanelen wordt bepaald door de oppervlakte van de zonnepanelen gedeeld door de ‘omvang’ van de woning. De ‘omvang’ wordt bepaald door de woonoppervlakte en oppervlakte grenzend aan de buitenlucht en grond. Dit betekent dus 12 zonnepanelen een veel grotere impact op het energielabel zal hebben voor een tussenwoning dan voor een vrijstaande woning.
Voorbeelden van invloed zonnepanelen op energielabel
- Een tussenwoning van 116 m2 heeft met 12 zonnepanelen (1,65 x 0,99 m) een EI-vermindering van 0,53. Hiermee kan je bijvoorbeeld van label C naar A gaan.
- Een hoekhuis van 116 m2 heeft met dezelfde 12 zonnepanelen een EI-vermindering van 0,42. Dit is vaak maar 1 stapje in energielabel.
- Een vrijstaande bungalow van 190 m2 haalt met eenzelfde systeem een EI-vermindering van 0,24. Het energielabel zal in dit geval vaak niet verbeteren.
De overheid heeft de precieze rekenmethode voor de EnergieIndex nog niet vrijgegeven. Het is dus vooraf niet exact te zeggen hoe jouw huis scoort op de index en welke impact zonnepanelen hebben op het energielabel.
Verschil Energie-Index en zonnepanelen
De Energie-Index gaat een stapje verder dan het energielabel. veel verder. Maar liefst 150 kenmerken van de woning zijn van invloed op de Energie-Index. Het energielabel en de Energie-Index hangen als volgt met elkaar samen:
- Voor energielabel A is een Energie-Index van 1 of lager nodig. A++ betekent een Energie-Index van 0,5 of lager.
- Ligt de Energie-Index tussen 1 en 2? Dan is het energielabel B, C of D.
- Een Energie-Index tussen 2 en 3 levert energielabel E of F op.
- Is de Energie-Index meer dan 3, dan is het energielabel G.
Energielabel aanpassen
Wil je als woningeigenaar je woning energielabel aanpassen, moet een energieadviseur je woning ter plaatse opnemen. De energieadviseur berekent met behulp van bouwtekeningen, documentatie en facturen van verbetermaatregelen de energieprestatie. Op basis hiervan wordt er een energielabel afgegeven. Meer informatie over het aanpassen van het energielabel kan je vinden op deze webpagina van de Rijksoverheid.
Energielabel aanpassen, dit heb je nodig
Om gebruik te maken van zonnepanelen voor het verbeteren van het energielabel moet je twee documenten aanleveren: de factuur van de zonnepanelen en een foto van de zonnepanelen op het dak. Met deze twee bewijsstukken wordt de verlaging van de EnergieIndex en dus het nieuwe energielabel berekend.
Conclusie: zonnepanelen zijn goed voor het energielabel!
Zoals eigenlijk al voor de hand ligt, hebben zonnepanelen een gunstige invloed op het energielabel van een woning. Ook wanneer je kiest voor zonnepanelen huren bij Zelfstroom kun je hier dus gebruik van maken.
Wil je jouw energielabel verbeteren met zonnepanelen? Maak via onderstaande knop direct een gratis en vrijblijvende telefonische afspraak. Binnen 10 minuten weet je hoeveel panelen er op jouw dak passen en hoeveel je kunt besparen op je energierekening.