
Eerste hulp bij het bepalen of je dak geschikt is voor zonnepanelen
Met zonnepanelen kun je besparen op je energierekening én je bent duurzaam bezig. Interessant dus. Maar, hoe weet je nou of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Met deze handige checklist kom je daar snel achter.
1. Is het jouw dak?
Om zonnepanelen te kunnen plaatsen, moet het dak wel volledig van jou zijn. Als je het dak deelt met andere bewoners, lukt dat dus niet.
Heb je een huurwoning met een eigen dak? Dan kan Zelfstroom een samenwerking met je verhuurder aangaan, zodat je toch van zonne-energie kunt profiteren. Kijk daarvoor hier om te zien hoe dat werkt.
2. Heb je genoeg dakoppervlak voor zonnepanelen?
Om te bepalen of het rendabel is om zonnepanelen te installeren, is het dakoppervlak van belang. Als je zonnepanelen wilt huren bij Zelfstroom, dan is onze ervaring dat je een zonnestroomsysteem nodig hebt met minstens 4 zonnepanelen. Dan wordt zonne-energie financieel interessant.
Hier kun je zelf berekenen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen. Of, nog sneller, doe onze dakcheck.
3. Is je dakbedekking geschikt voor zonnepanelen?
Ook je dakbedekking bepaalt of het dak geschikt is voor zonnepanelen. Bij platte daken is een bitumen dakbedekking vaak geschikt, als deze niet ouder is dan ongeveer tien jaar. Bij schuine daken komen dakpannen het meest voor en dat is ideaal voor het plaatsen van zonnepanelen. Dat geldt ook voor golfplaten daken. Minder geschikt zijn bijvoorbeeld zink, riet, aluminium, leisteen of glas. Mocht je twijfelen over jouw dakbedekking, vraag het aan onze experts.
4. Is je dak sterk genoeg?
Om zonnepanelen te kunnen monteren, moet het dak voldoende draagkracht hebben. Bij de meeste daken is dat geen probleem. Alleen bij oudere gebouwen laat de draagkracht soms te wensen over. Omdat elk dak anders is, komt er meestal een specialist van Zelfstroom langs om de dakconstructie te controleren. Bij twijfel kan er altijd nog een dakdekker worden ingeschakeld.
5. Ligt je dak gunstig ten opzichte van de zon?
De ideale ligging van een schuin dak is uiteraard richting het zuiden. De zonnepanelen vangen dan het meeste zonlicht. Daken op het zuidwesten of zuidoosten liggen ook gunstig. Een dak op het noorden pakt het minste zonlicht.
Het voordeel van schuine daken is dat er meestal wel één van beide kanten geschikt is voor zonnepanelen.
6. Is de hellingshoek van je dak geschikt?
Meestal wel. Daken met een hellingshoek van minimaal 15° en maximaal 65° zijn geschikt voor zonnepanelen. Ideaal is een hoek tussen de 30° en 35°, want dan heb je het grootste rendement. Boven de 45° is er voor de veiligheid een steiger nodig voor de installatie.
7. Overige factoren
Naast de fysieke geschiktheid van je dak, zijn er ook nog een aantal andere factoren die belangrijk zijn, maar voor iedereen sterk uiteenlopen en lang niet op iedereen van toepassing zijn. Bepaalde schaduwvorming bijvoorbeeld. Of het wonen in een monumentaal pand. In dit geval moet je bijvoorbeeld eerst een vergunning aanvragen.
Zeker weten?
Om snel te ontdekken of jouw dak geschikt is, doe je bij Zelfstroom de dakcheck. Achter deze check zit een slim systeem dat met behulp van satellietbeelden jouw dak controleert op de ligging ten opzichte van de zon, de hellingshoek en het dakoppervlak. Handig, want je weet gelijk of jij straks kunt profiteren van voordelige en schone zonne-energie.