7 veelgestelde vragen over zonnepanelen
Onze adviseurs krijgen van onze klanten iedere dag hele goede en inspirerende vragen. We hebben de 7 belangrijkste vragen over zonnepanelen op een rijtje gezet en onze ervaren adviseur Jorik geeft antwoord. Zo weet jij straks precies hoe je goede zonnepanelen herkent.
1. Gaan zonnepanelen echt 25 jaar mee?
“Onze leverancier geeft een vermogensgarantie van 25 jaar”, zegt Jorik. “Ik begrijp dat mensen zich afvragen of zonnepanelen echt zo lang meegaan. Het is lastig om een kwart eeuw in de toekomst te kijken en dus ook om in te schatten hoe lang je zonnepanelen meegaan. Onze leverancier geeft die garantie gelukkig niet op basis van een schatting, maar op basis van duizenden test-uren in een laboratorium.”
Het vermogen van zonnepanelen gaat elk jaar wel een beetje achteruit. Jorik: “Na 10 jaar wekken de panelen nog 90 procent van het vermogen op en na 25 jaar nog ongeveer 80 procent. Je hebt dus echt nog voldoende vermogen voor een mooie opbrengst.”
Alle zonnepanelen die Zelfstroom op dit moment levert, hebben een vermogensgarantie van 25 jaar. Ook de optimizers hebben een garantie van 25 jaar. Dat is een apparaatje dat ervoor zorgt dat jouw zonnestroomsysteem zo optimaal mogelijk functioneert. Het verloop van het vermogen is door onze adviseurs meegenomen in de offertes die we maken. Lees hier meer over omvormers en optimizers.
2. Wekken mijn panelen ook stroom op als de zon niet schijnt?
Jorik: “Zoals ik al zei, komt het overgrote deel van de jaarlijkse opgewekte zonne-energie in Nederland door diffuus licht. Dat is indirect zonlicht. Je hebt echt helemaal geen tropische temperaturen en een strakblauwe hemel nodig om zonne-energie op te wekken. Sterker nog, hoe warmer een zonnepaneel, hoe negatiever dit vaak is voor de opbrengst.”
3. Hoe weet je welk zonnepaneel de beste is?
Jorik: “Er zijn zoveel cowboy-merken op de markt. Wie alles tot in de puntjes wil uitvogelen, is nooit klaar met onderzoeken. Terwijl het eigenlijk heel simpel is. Bedenk vooraf vooral wat jij belangrijk vindt. Wil ik gaan voor de meest vooruitstrevende techniek en iets meer betalen? Of zekerheid op een goede opbrengst en een mooie besparing of goed rendement?”
Bij Zelfstroom gaan we voor zekerheid en kwaliteit. Als grootste aanbieder kunnen we superscherp inkopen. Onze A-merk zonnepanelen zijn op een duurzame manier geproduceerd bij Trina Solar en JinkoSolar. Financieel gezonde bedrijven die een garantie afgeven voor 10 jaar. Bovendien heb je bij gehuurde zonnepanelen geen zorgen dankzij de goede verzekering. De beste kwaliteit, tegen een scherpe prijs en een mooi rendement.
4. Welk land produceert de beste panelen?
Het is echt niet meer zo dat goede zonnepanelen persé uit Europa of Amerika moeten komen, zegt Jorik. “Onze zonnepanelen komen van Chinese merken. Het is ongelofelijk in wat voor een tempo zij Europese aanbieders inhalen op het gebied van kwaliteit. Al sinds de jaren 90 zijn zij aan een flinke opmars bezig, maar vooral de laatste 10 jaar zetten ze daar vol in op zonne-energie. Het is nu zelfs zo dat de meeste zonnepanelen die worden verkocht in Nederland, uit China komen. Al onze zonnepanelen krijgen een Europese certificering, anders mogen ze hier niet verkocht worden.”
Ook de Consumentenbond deed een onderzoek naar de herkomst en kwaliteit van zonnepanelen. Met een goede notering voor ons merk TrinaSolar.
5. Kunnen zonnepanelen tegen hagel?
Jorik: “Zonnepanelen kunnen tegen regen en normale hagel, maar niet tegen een extreme hagelstorm. Zoals een paar jaar geleden gebeurde toen hagelstenen zo groot als pingpongballen uit de lucht kwamen vallen. Gelukkig zijn de zonnepanelen bij ons goed verzekerd. Ondanks een groot aantal schadegevallen, hebben we veel klanten snel kunnen helpen. Binnen 2 weken kon bijna iedereen weer zelf stroom opwekken.”
Als je kiest voor huren bij Zelfstroom, dan zijn jouw zonnepanelen goed verzekerd tegen hagelschade. Als je zonnepanelen koopt, dan moet je zelf zorgen voor een verzekering. Controleer bij je verzekeraar hoe dit is geregeld met jouw opstalverzekering.
6. Moet je zonnepanelen poetsen?
Jorik: “In principe niet. Er zit namelijk een speciale coating op. Die laag zorgt ervoor dat het stof niet hecht aan de zonnepanelen. Al het vuil glijdt er als het ware af. Wij installeren zonnepanelen vrijwel altijd met een hellingshoek van 15 graden of meer. Bij een hellingshoek vanaf 20 graden doet de regen zijn werk.”
Onderhoud aan jouw zonnepanelen is dus eigenlijk niet nodig. “Behalve als je aan een superdrukke verkeersweg of onder de landingsroute van Schiphol woont. Stof en roet kan onder de naden van de panelen kruipen. Heb je de mogelijkheid om 2 keer per jaar het dak op te gaan met een tuinslang en een doekje? Doe dat dan, maar poets wel voorzichtig.”
7. Is een zonnepaneel met optimizers altijd beter?
Jorik: “Niet persé beter, maar dankzij optimizers leveren de zonnepanelen afzonderlijk van elkaar de hoogste opbrengst. Zo voorkom je dat de rest van jouw zonnepanelen niets opwekken, als slechts 1 paneel in de schaduw komt te liggen. Zonder optimizers past het hele systeem zich aan op het slechtst presterende zonnepaneel. Denk maar aan de kerstverlichting van vroeger. Als er 1 lampje uitviel, dan werkte direct de complete kerstverlichting niet meer.”
Een optimizer zorgt er dus voor dat je de hoogst mogelijke opbrengst krijgt. Dat kan handig zijn bij een dak met schaduwval door bomen of bebouwing. “Als tijdens het inmeten van de zonnepanelen blijkt dat iemands dak regelmatig in de schaduw ligt, dan adviseer ik altijd optimizers”, zegt Jorik.
Heb je zelf nog andere vragen over zonnepanelen? Kijk in onze klantenserviceportaal of neem contact op met een van onze adviseurs.