Brand zonnepanelen: 5 tips voor de brandveiligheid van zonnepanelen
Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het aantal branden met zonnepanelen in 2018 is toegenomen. De oorzaak is vaak een gebrekkige installatie. Hoe zorg je ervoor dat jouw zonnepanelen veilig zijn? We geven je 5 belangrijke tips. Maar wat nog belangrijker is: we stellen je vooral gerust!
Eerst stellen we je gerust.
We kunnen ons goed voorstellen dat je verwacht dat jouw zonnestroomsysteem zo veilig mogelijk is. Er is een geruststelling: zonnepanelen vatten niet zomaar vlam. Er zijn ruim 12 miljoen zonnepanelen geplaatst in Nederland. En slechts bij een paar systemen is brand ontstaan. Zonnepanelenbrand komt dus heel weinig voor en kun je vooral voorkomen door te werken met ervaren installateurs.
Minister Wiebes heeft onlangs een vergelijkbaar bericht vermeld in een Kamerbrief : “Dat in de afgelopen warme zomerperiode diverse keren brand uitbrak op daken van woningen met zonnepanelen is in meerdere opzichten zorgelijk. Uiteraard in de eerste plaats voor de desbetreffende huiseigenaren, maar ook voor het vertrouwen van burgers in (de installatie van) zonnepanelen. Voor het realiseren van de Klimaatdoelstellingen en de daarvoor benodigde transitie naar duurzame energieopwekking is het benutten van daken met zonnepanelen een essentieel onderdeel. Ik merk hierbij overigens op dat het aantal branden bij daken met zonnepanelen zeer beperkt is.”
1. Laat experts jouw zonnepanelen installeren
Een gebrekkige installatie is een van de hoofdredenen van zonnepaneelbranden. Ons advies is om niet zelf aan de slag te gaan en te kiezen voor experts die jouw panelen installeren.
Daarom werken wij zelf al jaren uitsluitend met professionele en ervaren installatiepartners die zich strikt houden aan bouw- en elektrotechnische regels. Voordat wij de zonnepanelen installeren, controleert onze ervaren installateur jouw dak, de meterkast en de plek van de omvormer.
2. Kies voor kwaliteit
Wij werken zelf alleen maar met A-merk zonnepanelen. Onze installaties en producten voldoen aan de strengste Europese veiligheidseisen en -richtlijnen. We zijn niet voor niets lid van branchevereniging Holland Solar. Dankzij dit lidmaatschap, praten we mee over een goede en eerlijke markt, een duidelijke stem naar de overheid en goede afspraken over kwaliteit en veiligheid.
3. Laat je installatie inspecteren
Als je bij ons zonnepanelen huurt, dan controleren wij op afstand altijd alle opgeleverde installaties. Dat doen we door middel van foto’s en opleverrapporten. Deze visuele inspectie zorgt ervoor dat wij maximaal 3 dagen na oplevering zien of alles correct is aangesloten. Voldoen zaken niet aan onze hoge eisen en standaarden? Dan wordt dit alsnog in orde gemaakt.
4. Controle op kwaliteit
Ook laten wij periodieke, steekproefsgewijze controles op locatie uitvoeren. Dit gebeurt door een onafhankelijk inspectiebureau. Zo houden we onszelf en onze installatiepartners scherp en kunnen we de hoge kwaliteit van onze zonnestroomsystemen blijven garanderen.
5. Zelf doen: ga verstandig om met het systeem
Om veiligheidsrisico’s te verkleinen, is het verstandig om ook gedurende de hele gebruiksperiode veilig om te gaan met het systeem. We geven je een aantal tips:
- Het is belangrijk dat de ruimte rondom de omvormer vrij is voor ventilatie. Net als andere elektrische apparaten moet de omvormer haar warmte op een veilige manier kwijt kunnen raken.
- Denk ook aan een veilige bekabeling van de omvormer naar de zonnepanelen en de meterkast. Zorg ervoor dat de kabels buiten het bereik van kinderen en/of huisdieren liggen. Let hier extra op tijdens bijvoorbeeld de verbouwing van jouw huis.
- Als je bij Zelfstroom zonnepanelen huurt, dan is jouw zonnestroomsysteem automatisch verzekerd tegen brand en de meeste andere schade. Het is wel belangrijk om ook bij je eigen Woon- of Opstalverzekering aan te geven dat je zonnepanelen op het dak hebt. Zo is iedereen goed op de hoogte van jouw situatie. Meer over het verzekeren van zonnepanelen tegen brand.
Op deze manier houden we zonne-energie samen veilig en lopen we het minste risico op ongelukken. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben over de brandveiligheid, neem dan gerust contact met ons op.