6 goede redenen voor een slimme meter
Er is niets heerlijker dan de oude draaischijfmeter te zien terugdraaien dankzij de zonnepanelen op je dak. En toch vinden we dat iedereen zou moeten overstappen op een slimme meter. In dit blog leggen we je uit waarom.
1. Nooit meer zelf je meterstanden doorgeven
Je hoeft nooit meer naar de meterkast om de meterstanden door te geven. Met een slimme meter gaat dit volledig automatisch. Het is wel belangrijk om de meterstanden die je van de energiemaatschappij krijgt te controleren.
2. Je eindafrekening en jaarafrekening worden nauwkeurig
Doordat je niet meer zelf de meterstanden bijhoudt, is de kans op fouten kleiner. Alles gaat digitaal.
3. Ontdek de energieslurpers!
Je kan per dag en per maand zien hoeveel energie je verbruikt. Dat is niet alleen leuk, maar het geeft je ook inzicht in wat de energieslurpers zijn. Met de slimme meter kun je het verbruik van jouw huishoudelijke apparaten precies in de gaten houden. Handig als je wilt besparen op je energiekosten!
4. Laat je energieslurpers draaien op zonne-energie
Omdat je precies ziet hoeveel energie je zelf opwekt en verbruikt, kun je per maand haalbare doelen stellen om zoveel mogelijk zelfopgewekte energie te verbruiken. Bijvoorbeeld door de was te laten draaien als de zon schijnt. Of om andere energieslurpende apparaten te laten draaien met jouw eigen zonne-energie!
Onze klant Ronald geeft je goede tips om energie te besparen met zonnepanelen!
5. Je voorkomt verrassingen op de jaarafrekening
Nooit leuk: achteraf ontdekken dat je voorschotbedrag te laag is ingeschat. Op de jaarafrekening blijkt dan dat je ineens heel veel geld moet bijbetalen.
Met de slimme meter ontvang je zes keer per jaar een overzicht met meterstanden, in plaats van één keer per jaar. Ook heb je dagelijks inzicht in je energieverbruik. Zo heb je eerder door of het voorschotbedrag misschien aan de hoge of lage kant is en kun je verrassingen op de jaarafrekening voorkomen.
6. Betere controle over het energienet
Met de snelle groei van zonnepanelen is er voor de netbeheerder een stevige uitdaging om vraag en aanbod van energie op het energienet in balans te houden. Een slimme meter is hierbij een belangrijke schakel. Doordat netbeheerders en energieleverancier inzicht hebben in wat er in- en uitgaat, kan het energienet efficiënter worden gebruikt. Voor jou en de rest van Nederland betekent dat een stabieler netwerk!
Is een slimme meter verplicht?
Overstappen naar een slimme meter is niet verplicht. Ook niet als je zonnepanelen neemt. Het is wel zo dat niet alle energiemeters geschikt zijn voor teruglevering aan het elektriciteitsnet. In sommige gevallen heb je dus een slimme meter nodig bij zonnepanelen.
Een slimme meter bij zonnepanelen
Wij melden alle klanten aan via slimmeterportal.nl, dit is een gezamenlijke site van alle netbeheerders. De betreffende netbeheerder in jouw regio bekijkt vervolgens of jouw huidige meter geschikt is. Als dit niet zo is zal de netbeheerder contact opnemen om deze te vervangen.
Hoe regel je zelf een slimme meter?
De grootschalige ‘uitrol’ van slimme meters is begonnen in januari 2015. In 2020 moet het overgrote deel van de huishoudens een slimme meter hebben. Inmiddels zijn al ruim 3 miljoen huishoudens overgestapt. Elke netbeheerder heeft een planning wie wanneer een slimme meter krijgt.
Heb je de slimme meter geweigerd, maar wil je er toch een? Dit kost dit wel geld, momenteel € 72,60. Of € 67,76 voor als je geen gasaansluiting hebt (prijzen augustus 2018).
Wat kost een slimme meter?
Een slimme meter kost niets extra’s. Het maandelijkse huurbedrag dat je voor je meter betaalt, verandert niet doordat je een slimme meter krijgt. Het stroomverbruik van de slimme meter zelf zit ‘voor de meter’ en is voor rekening van de netbeheerder.
Overstappen op zonne-energie
Een slimme meter is dus niet altijd nodig als je zonnepanelen wilt nemen. Weet je nog niet zeker of je een slimme meter wilt? Maar wil je wel weten of zonnepanelen voor jou interessant zijn? Geen probleem! De eerste stap naar een duurzame toekomst is onze online dakcheck. In een paar seconden weet je hoeveel panelen erop je dak passen, de hellingshoek en wat je dakrichting is.
Liever direct weten wat zonnepanelen jou opleveren? Maak dan nu een belafspraak met een van onze adviseurs!