
5 zonnepanelentrends in 2021
In 2020 is de markt voor zonnepanelen echt volwassen geworden: de prijs voor zonnepanelen daalde nog maar heel langzaam, er werd voor 2,9 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd en inmiddels heeft één op de acht, oftewel meer dan 1 miljoen huizen, zonnepanelen op het dak liggen. Hoe ziet 2021 eruit in zonnepanelenland? En hoe kun je nou het beste verduurzamen met zonne-energie? Lees verder en ontdek het.
Trend 1. Dankzij huur en lease worden zonnepanelen steeds toegankelijker
Met meer dan 1 miljoen Nederlandsen huishoudens die zonnepanelen hebben, lijkt zelf stroom maken steeds meer regel dan uitzondering te worden. Maar hoe kan dat? Er hangt vaak nog een flink prijskaartje aan en niet iedereen heeft zoveel spaargeld. Anno nu zijn er steeds meer mensen die zonnepanelen huren. En dat is niet gek: het kost geen cent aan eigen inleg, maar levert wel meteen een besparing op.
Door de opbrengst van de panelen gaan de energielasten zo ver omlaag, dat zelfs het huurbedrag dat niet overtreft. Lees hier hoe dat werkt. Ook bij bedrijven liggen de daken steeds vaker vol met zonnepanelen. Waar ook daar eerst nog een financiële drempel was, is er dankzij de leaseconstructie ook voor hen geen barrière meer. Zo zijn er bowlingbanen, drogisterijen en melkveehouders die inmiddels allemaal genieten van hun zelfgemaakte energie.
Trend 2. Steeds meer mensen hebben behoefte aan verduurzaming
Uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Milieu Centraal blijkt dat een derde van de Nederlanders het voornemen heeft om in 2021 duurzamer te leven. Twee derde van de respondenten gelooft zelf een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzame samenleving door bewustere keuzes te maken in het energieverbruik (62%). Het aanschaffen van zonnepanelen (36%), isolatie (35%) en ledlampen (34%) worden vaak genoemd als zulke duurzame voornemens.
Opvallend: om duurzamer te leven hebben mensen behoefte aan goedkopere duurzame producten (60%). Ook moet er volgens hen meer aanbod komen in de duurzame hoek (46%), en is er behoefte aan praktische tips en informatie hoe ze duurzame voornemens kunnen realiseren (42%).
Trend 3. Aantal zonnepaneelaanbieders neemt toe, maar specialisten blijven uit
Door de populariteit van zonnepanelen in de afgelopen jaren, is ook het aantal aanbieders daarmee explosief gestegen. Maar een groot aanbod staat absoluut niet gelijk aan een goed aanbod. Sterker nog: als consument zie je door de aanbieders al snel het bos niet meer. En dat is zonde. Correcte installatie en afhandeling is namelijk essentieel voor een lang en veilig genot van je zonnepanelen.
Het is dus belangrijk dat je een goede keuze maakt en kiest voor een betrouwbare leverancier. Waar moet je dan naar kijken? Let daarbij op keurmerken, eigen installatie met gecertificeerde monteurs, goede services en garanties, en natuurlijk: klantervaringen.

Trend 4. Zonnepanelen worden groter
Na een langere periode waarin zonnepanelen een vrij standaard formaat (1 meter x 1,69 meter) hadden, zijn er dit jaar grotere varianten (1,05 x 1,78) geïntroduceerd. Bij Zelfstroom werken we sinds eind 2020 met nieuwe, grotere panelen. De nieuwe panelen zijn zo’n tien procent groter dan de vorige generatie, deze brengen logischerwijs meer vermogen op. Grotere panelen zijn een slimme keus: omdat elk paneel meer vermogen heeft zijn er minder panelen nodig voor dezelfde opbrengst.
Bijvoorbeeld: met zes nieuwe panelen heb je nu 300 Wattpiek meer rendement dan bij zes ‘oude’. Waar je vroeger dus zeven panelen nodig had, kun je nu met zes stuks vooruit. En dat is interessant. Wil je vergelijken wat voor jou het voordeligst is? Doe dat dan door de prijzen voor de opbrengst per vierkante meter naast elkaar te leggen. Anders vergelijk je appels met peren.

Trend 5. De deur naar verlenging van salderingsregeling staat op een kier
Nu het kabinet gevallen is, ligt er een voorstel om de afbouw van de salderingsregeling controversieel te verklaren. Als dit wordt overgenomen, zal het wetsvoorstel pas behandeld worden onder een nieuw kabinet. Hiermee neemt de kans dat de wet op tijd wordt ingevoerd om vanaf 2023 daadwerkelijk met die afbouw te beginnen, aanzienlijk af. En dat is goed nieuws: dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief, inclusief alle belastingen.
Wanneer de regeling wordt afgebouwd, betekent dat dat je elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Dit wordt nog even spannend dus.
Wil jij ook zonnepanelen?
Bij Zelfstroom kun je zonnepanelen huren. Zonder aan je spaargeld te komen, bespaar je direct op je energierekening. En je draagt bij aan een duurzamer Nederland. In slechts vier eenvoudige stappen liggen de zonnepanelen op jouw dak.
Het begint bij een simpele check: is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?
Liever eerst meer informatie? Neem dan deel aan onze gratis webinar. Meld je hier aan voor de volgende editie.