
10 meest gestelde vragen over zonnepanelen
Je ziet het overal om je heen: steeds meer mensen nemen zonnepanelen. En dat is niet gek: je verdient er geld mee en je bent lekker duurzaam bezig. Maar hoe werkt het nou eigenlijk, en kun jij ze ook op je dak hebben? Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Wel zo makkelijk.
1. Hoe weet ik of mijn huis geschikt is voor zonnepanelen?
De belangrijkste voorwaarde voor zonnepanelen is dat het dak daadwerkelijk van jou is. Huur je het dak boven je hoofd, dan kunnen we eventueel wel een samenwerking met je verhuurder aangaan. Verder is het voornamelijk van belang dat je dak groot genoeg is en genoeg zon krijgt.
2. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Dat is afhankelijk van de grootte van je dak, je energieverbruik en de hoeveelheid schaduw. Het is natuurlijk het voordeligst als je net zoveel energie opwekt, als je verbruikt. Lees hier meer over hoeveel zonnepanelen er op je dak passen.
3. Hoe werkt het huren van zonnepanelen?
Wanneer je huurt krijg je voor een vast maandbedrag, dat in vrijwel alle gevallen lager is dan je huidige energiekosten, zonnepanelen op je dak, inclusief vakkundige installatie, service, garantie en inzicht in je opbrengst. En dat zonder investering. Lees hier meer over het huren van zonnepanelen.
4. Moet ik zonnepanelen onderhouden?
Nee, zodra ze eenmaal vakkundig zijn geïnstalleerd, heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. In uitzonderlijke gevallen moet je ze wel eens schoonmaken, maar dat geldt voor de meeste mensen niet.
5. Wat levert het mij nou eigenlijk op?
Bij Zelfstroom betaal je een vast maandbedrag, gebaseerd op de huur en je energiekosten die zijn gebaseerd op je geschatte jaaropbrengst en -verbruik. Gemiddeld bespaar je hiermee zo’n 504 euro per jaar: dat scheelt je maandelijks dus zo’n vier tientjes. Of het nu winters grijs of zonnig zomers is.
6. En wat kost dat?
Je betaalt maandelijks huur voor je panelen. De prijs hiervoor varieert per persoon, omdat elk dak anders is. Aanvullend betaal je nog een klein bedrag voor energie en gas voor de dagen dat de zonne-energie niet toereikend is. Het totaalbedrag is lager dan wat je nu aan energiekosten hebt. Hier vind je een voorbeeldberekening. Zonnepanelen huren kost dus niks, maar levert juist geld op.
7. Hoe lang duurt de montage?
Het installeren van het zonnestroomsysteem gebeurt vrijwel altijd binnen één dag. De monteurs prepareren het dak en in huis wordt de bekabeling gelegd door de elektricien van het team. Zodra de zonnepanelen zijn geplaatst en de omvormer hangt, worden deze op elkaar aangesloten en voilà, je maakt zelf stroom!
8. Hoe weet ik wat ik aan energie opwek?
Bij Zelfstroom krijg je toegang tot de Zelfstroom app, met daarin je eigen gepersonaliseerde omgeving. Hierin vind je je opwek (bijvoorbeeld per dag, week, maand of jaar), verbruik en wat je teruglevert aan het net.

9. Kan ik niet beter wachten op een thuisaccu?
Dat kan, aangezien de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd, is energie opslaan straks misschien wel interessanter dan terugleveren. Maar een betaalbare accu lijkt nog ver weg, zo kost de Tesla Powerwall nog steeds duizenden euro’s. Als je wacht op een betaalbare variant, loop je in de tussentijd heel veel geld mis.
10. Wat doen zonnepanelen voor mijn energielabel?
Met zonnepanelen maak je je huis een stuk energiezuiniger. Een tussenwoning van 116 m2 kan met 12 zonnepanelen (1,65 x 0,99 m) al gauw van label C naar A gaan. Een gunstig energielabel heeft veel voordelen: een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Daarnaast leveren energiezuinige huizen meer op in de verkoop.
