4 min leestijd 12 - 07 - 2018

"De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: wil ik een lagere energierekening?"

Ben Mobach (58) uit Eindhoven heeft een eigen reclamebureau en is veel voor Land Rover Experience onderweg. Tussen zijn werkreizen naar Scandinavië en IJsland spreken we hem kort over zijn 20 zonnepanelen, de doorbraak van de eerste elektrische auto van Jaguar, de I-Pace en over hoe belangrijk service voor hem is.

Waarom zonnepanelen?

“Omdat ik een kantoor aan huis heb, draaien de apparaten in huis bijna 24 uur per dag. Mijn jaarverbruik is 5.400 kWh en dat vind ik best veel. Met de 20 zonnepanelen hoop ik bijna energieneutraal te kunnen wonen en werken.”

Waarom koos je voor Zelfstroom

“Het concept van zonnepanelen huren bevalt me. Ik stond voor een aantal hoge uitgaven en wilde niet nog meer geld uitgeven. Door te huren kon ik wel direct zelf stroom opwekken, zonder te investeren. Het plan is om de zonnepanelen na 1 jaar alsnog te kopen. Mooi dat dit bij jullie kan. Al vind ik het nu ook een prettig idee dat de huurpanelen via jullie zijn verzekerd. Ik ben er dus nog niet helemaal uit!”

Wat vinden anderen van jouw zonnepanelen?

“Mijn buren zijn ook geïnteresseerd in zonne-energie. We praten er weleens over. Dat je ze ook kon huren, wisten ze niet. Ik heb ze direct een aantal van mijn opgevraagde offertes meegegeven. Zo hebben ze wat meer inzicht in de kosten en wat het oplevert.

Sommige mensen vragen me of kopen niet veel goedkoper is. Dat klopt, maar de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: wil ik een lagere energierekening? Door te huren houd je jouw geld op zak, terwijl je energierekening daalt. Het kost je dus niets en kopen van de panelen, dat kan altijd nog. En wanneer je huurt, profiteer je dus wel van verzekeringen en bijvoorbeeld een verhuisservice. Veel beter dan je geld weggeven aan grijze energieleveranciers! Bovendien werk je actief mee aan een beter milieu.”

Heb je nog tips voor het kiezen van zonnepanelen?

“Laat je dak checken en vraag offertes op bij verschillende partijen. Met de adviseur van Zelfstroom heb ik verschillende combinaties besproken. Een deel van mijn zonnepanelen ligt nu op een plat dak op het zuiden, het andere deel op een schuin dak op het oosten. Zo heb ik een optimale opbrengst.”

“Kijk daarnaast niet alleen naar prijs. Let ook op kwaliteit en service. Zo zijn je zonnepanelen verzekerd, heb je altijd een aanspreekpunt en is er bijvoorbeeld een verhuisservice. Zelfstroom verhuurt mij voor maximaal 10 jaar zonnepanelen en omvormers. Dat kun je naar mijn mening alleen doen als je werkt met kwalitatief goed materiaal. Als het goed is, dan heb ik die service niet eens nodig. Maar het is fijn dat ik dit achter hand heb.”

En hoe doen je zonnepanelen het?

“Prima, het voorjaar was echt heel goed. Ik volg de prestaties niet op de voet, maar ik heb in ieder geval een stuk minder grijze stroom afgenomen. Als het goed is, maak ik zelfs een paar euro winst. Mooi meegenomen.”

Hoe duurzaam ben je zelf?

“Mijn apparatuur staat de hele dag aan. Geen energieslurpers voor mij! We hebben bijvoorbeeld alle gloeilampen vervangen voor ledlampen en ik let er ook op dat de lampen uit zijn als ik een kamer verlaat. Daarnaast scheiden we afval. Ook let ik er goed op dat ik zo min mogelijk plastic in huis haal. Belachelijk in hoeveel cellofaan sommige producten verpakt zitten. Als het kan halen we ons brood en de koekjes bij de bakker. Best duurzaam dus, maar ik vlieg natuurlijk heel wat af voor mijn werk. En dat is heel belastend voor het milieu.”

Zou je minder vaak het vliegtuig willen pakken?

“Nou, dat is echt lastig. Ik werk wereldwijd voor Land Rover en Jaguar om bijvoorbeeld proefritten te maken in de elektrische I-Pace. Gelukkig vlieg ik dus wel voor een duurzaam doel. De komende jaren worden elektrische auto’s voor steeds meer mensen betaalbaar. Zelf opgewekte stroom in je auto stoppen, dat is toch fantastisch. Nooit meer tanken, wauw!”

Heel Nederland op zonne-energie. Hoe doen we dat?

“Het begint bij jezelf, altijd. Maar uiteindelijk moeten ook de grootverbruikers als industrie, lucht- en scheepvaart meedoen. Daar is een internationale aanpak voor nodig. Met focus op duurzaamheid, niet op winst. Het roer moet wat dat betreft echt om, anders gaan we de klimaatdoelen niet halen. Maar het kan wel, als we samenwerken!”

Waarom zonnepanelen huren?
Niet investeren, wel besparen is het grote voordeel van zonnepanelen huren. Het werkt zo: in plaats van zonnepanelen te kopen betaal je huur voor de zonnepanelen. Dit bedrag verdien je terug met de stroom die je zelf opwekt. In de meeste gevallen betekent dit dat je geld bespaart; je hoeft immers veel minder stroom van je energieleverancier af te nemen. Hierdoor kun je meteen besparen op je energiekosten zonder een investering te doen. Zo maak je zelf stroom met zonnepanelen op jouw dak.

  • De huurprijs staat voor 10 jaar vast
  • Vakkundige installatie inbegrepen
  • Inclusief uitgebreide garantie
  • Verzekerd tegen schade (incl. hagel & storm)
  • Verhuisservice: je kunt de zonnepanelen meeverhuizen of overdragen aan de nieuwe bewoners
  • Na de huurperiode kun je de zonnepanelen voordelig overnemen

Duizenden klanten gingen je voor! Dus als jouw dak geschikt is, waarom zou je het dan niet doen? Vraag direct een offerte aan!

Nog geen zonnepanelen op het dak?

En wil je graag weten of jouw dak geschikt is voor het opwekken van zonne-energie? Doe de online dakanalyse. Binnen 1 minuut weet je of jouw dak geschikt is.

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
89% van de klanten beveelt ons aan 8.4 10.0 1.0
uit 1035 klantbeoordelingen