5 min leestijd 19 - 03 - 2018

SolarEdge zonnepanelen omvormer: 9 redenen waarom deze omvormers een goed idee zijn

Een omvormer is onmisbaar voor jouw zonnestroomsysteem. Het apparaat zet de gelijkstroom van de zonnepanelen, om in wisselstroom die je gebruikt in je huis. Er zijn honderden verschillende omvormers verkrijgbaar. Heb je hulp nodig bij het kiezen? Bekijk onze ‘Checklist voor het kiezen van een omvormer’.

Onze klanten kiezen steeds vaker voor een omvormer met power optimizers van het merk SolarEdge. Je moet natuurlijk zelf je keuze maken, maar we hieronder geven we je 9 redenen om te kiezen voor SolarEdge.

1. SolarEdge is een internationaal A-merk

Ons doel is om zonne-energie leuk, makkelijk en betaalbaar te maken. Daarom hebben wij voor jou een selectie gemaakt van alleen maar A-merk kwaliteit producten. Zodat jij zonder gedoe zelf stroom kan opwekken. SolarEdge is een van die A-merken en wereldwijd marktleider op het gebied van omvormers met optimizers. Het merk heeft een jarenlange ervaring en werkt met betrouwbare service centra door heel Europa, waaronder ook in Nederland.

2. Dak met schaduw? Kies een SolarEdge omvormer

Ken je de kerstverlichting van vroeger nog? Als er één lampje uitviel, dan werkte direct de complete kerstverlichting niet meer. Dat wil je natuurlijk voorkomen bij je zonnepanelen. Bij in serie geschakelde zonnepanelen geldt namelijk hetzelfde. Als één zonnepaneel in de schaduw ligt, dan presteert het hele systeem zo slecht als de zwakste schakel. Schaduw kan ontstaan door een schoorsteen, pijpje voor ontluchting of dakdoorvoer, gebouw of een boom.

Gelukkig is er een oplossing voor systemen die helemaal of voor een deel in de schaduw liggen: omvormers met power optimizers. Power optimizers zijn regelunits die achter elk zonnepaneel worden geplaatst en elk paneel individueel optimaliseren. Deze power optimizers worden op een speciale omvormer aangesloten. Zelfstroom biedt omvormers met power optimizers aan van het merk SolarEdge.

Benieuwd of de panelen van jouw huis (gedeeltelijk) in de schaduw liggen? Maak nu een belafspraak, onze adviseurs helpen je graag verder.

3. SolarEdge ook perfect bij vervuiling of bladval

Optimizers zijn ook verstandig bij vervuiling van één of meerdere panelen. Bijvoorbeeld als je naast een drukke weg woont of door bladval. Panelen kunnen dan vervuild raken door zand, fijnstof en bladeren. Hierdoor bestaat de kans dat enkele zonnepanelen minder presteren. Een power optimizer kan voorkomen dat het hele systeem matig presteert.

4. Jouw zonnepanelen wekken per dag langer stroom op

Een seriegeschakeld zonnestroomsysteem met standaard omvormer schakelt pas
aan bij een bepaalde minimale inspanning. Als de zon opkomt, duurt het even
voordat alle panelen in de zon liggen en stroom opwekken. Met SolarEdge power
optimizers gaan de panelen veel eerder stroom opwekken. Ook blijven ze bij
bijvoorbeeld zonsondergang veel langer actief. Zo haal je het meeste uit je
zonnestroomsysteem. En hoe meer stroom je zelf opwekt, hoe duurzamer je bent.

5. Elk zonnepaneel afzonderlijk online monitoren

Het leukste aan zelf stroom maken, is dat je direct ziet wat jouw zonnepanelen opwekken. Met een SolarEdge omvormer kun je de prestaties van elk paneel afzonderlijk bekijken. Zo heb je altijd een volledig zicht en controle op de prestaties van ieder paneel. Ook kun je de prestaties altijd en overal bekijken via internet en de iPhone en Android app.

De omvormer stuurt elke 5 minuten gegevens van alle optimizers naar de server. Handig voor jou om de prestaties goed bij te houden en te delen met vrienden. Maar ook handig omdat wij van afstand kunnen zien of een paneel niet of minder goed presteert. Zo kunnen we storingen sneller ontdekken en oplossen.

6. Elk paneel op afstand uit te schakelen

Zonnepanelen die in één string zijn geschakeld, leveren een relatief hoge spanning. Op de panelen staat een constante stroom als de zon erop schijnt, ook als de omvormer is uitgeschakeld. Het komt bijna nooit voor, maar in theorie kan er hierdoor een gevaarlijke situatie ontstaan voor installateurs en brandweermannen.

De optimizers van SolarEdge leveren maar 1 volt per stuk wanneer de omvormer wordt uitgeschakeld. Bij kortsluiting schakelt de omvormer automatisch uit. Zo is de veiligheid optimaal. Niet alleen jij, maar ook wijzelf kunnen het systeem op afstand monitoren en daardoor is kortsluiting of andere schade ook snel te ontdekken.

7. Meer zonnepanelen per dak

Panelen met een power optimizer hoeven niet aan elkaar geschakeld te zijn.
Met power optimizers van SolarEdge kun je eenvoudiger meerdere dakdelen voorzien van zonnepanelen. Zo hoef je dus niet alle zonnepanelen op één dakdeel te te plaatsen.

Je kan dus gerust meerdere dakvlakken met panelen combineren op één omvormer. Zo kun je meer panelen plaatsen en dat levert doorgaans een hogere opbrengst op.

8. Garantie van 12 jaar op omvormer

SolarEdge biedt 12 jaar garantie op de omvormer en 25 jaar op de optimizers.

9. Omvormer gaat langer mee

De omvormers van SolarEdge werken met een lage gelijke spanning. Dat komt omdat de optimizers het hardst werken om te zorgen voor een constante spanning. Zo wordt de omvormer zelf dus minder intensief gebruikt en gaat deze langer mee. Handig als je ook na de huurperiode van 10 jaar het zonnestroomsysteem overneemt.

Conclusie

SolarEdge omvormers met optimizers zijn perfect bij schaduwval, wekken per dag langer stroom op, er kunnen meer zonnepanelen op je dak, je kan panelen op afstand monitoren en uitschakelen én je hebt een garantie van 12 jaar.

Daarnaast is SolarEdge een zeer betrouwbare partner. Het bedrijf heeft sinds 2006 al meer dan 16 miljoen optimizers en 600.000 omvormers verscheept en is actief in 100 landen. Ook in Nederland is SolarEdge aanwezig met een servicekantoor. SolarEdge omvormers zijn iets duurder in prijs, maar deze meerprijs verdien je al snel terug dankzij de hogere opbrengst.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een SolarEdge omvormer voor jouw dak? Maak nu een belafspraak met een van onze adviseurs.

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
89% van de klanten beveelt ons aan 8.4 10.0 1.0
uit 1035 klantbeoordelingen